måndag 25 oktober 2010

Världshistoriens 101 bästa fransmän

Det här är listan över tidernas bästa fransmän. Om precis en vecka, måndagen den 1 november, inleder vi nedräkningen. En fransman presenteras varje dag, med undantag av lördagar och söndagar. Ni kommer alltså att veta vem världshistoriens bästa fransman är lagom tills det är dags att köpa nya vårskor. Håll ut.

Varför fransmän? Charles de Gaulle uttalade sig med anledning av studentrevolten i maj 1968: "Hur ska man kunna regera i ett land där det finns lika många ostar som dagar på året?" Kommentaren var inte bara en träffande bild av det kaotiska läget i Frankrike, utan också en tidlös beskrivning av det franska kynnet. Varje fransk vilja har sin egen smak, sin egen ost. Fransmännen är mer än några andra individernas folk och ur den franska myllan har det växt fram en mängd fascinerande karaktärer av olika slag inom skilda områden.

Vad är då en fransman? Formellt sett är det alla som har franskt medborgarskap, men vi har uteslutit sådana som vi i första hand, av en eller annan anledning, anser vara av en annan nationalitet. Ja, det kan vara godtyckligt. Vi har friat ibland och fällt ibland, delvis beroende på hur mycket vi gillar personen i fråga.

Det finns naturligtvis ingen objektiv lista över de bästa fransmännen. Vårt urval och vår värdering grundar sig på våra intressen, men också på de namn som historieskrivningen valt att bevara. Vi som ligger bakom den här bloggen, Gabriel, Johannes och Martin, har alla ett brett kulturintresse. Det kommer med andra ord inte bara att vara obskyra, katolska mystiker på listan. Några stycken kanske, men inte bara.

Samhället har alltid varit orättvist mot vissa grupper av människor. Kvinnor har sällan givits möjligheter att verka inom samma områden som männen, de områden som av samhället har ansetts vara värdefulla. Historieskrivningen har till stor del misslyckats med att lyfta fram kvinnor som borde ges utrymme. Vi är medvetna om att vår lista grundar sig i en bristfällig historieskrivning och till viss del upprätthåller densamma, men vi hoppas på ert överseende. Med "världshistoriens bästa" inkluderar vi faktorer som historisk betydelse och personlig uppskattning, varför listan ser ut som den gör.

Okej, har vi tragglat oss igenom regler, definitioner och förutsättningar med listan? Bra, då återstår bara att tvinga er att följa den här excellenta bloggen det närmsta halvåret eller så. Varje text kommer vara intressant och initierad, vare sig den är skriven på snustorr kanslisvenska eller i raljant krönikeform. Så, då var den ribban lagd.

Vi ses 1 november.

9 kommentarer:

 1. Äntligen! Jag upptäckte 101 judar några månader efter topp-10 och föll som en fura för konceptet, texterna och kommentartrådarna. Strålande arbete där! Nu ser jag fram emot att få följa den nya listan i realtid. Hur ska det då gå? Bröderna Montgolfier eller bröderna Lumière, Chanel eller Dior, Françoise Hardy eller France Gall - vilka placerar sig högst? Hur många impressionister? Hur många judar? Hur många modernister? Hur många feminister? Spännande...

  Min gissning,
  1. Napoleon
  2. Le Corbusier
  3. Descartes
  4. Marie Curie
  5. Albert Camus

  SvaraRadera
 2. Kul att höra! Om du gillade judebloggen ska du nog inte behöva bli besviken på den här. Alla dina funderingar kommer du tids nog få svar på, inom fem månader eller så. :) Det är hur som helst väldigt intressant att höra hur tankarna går så här på förhand. Din topptippning tycks genomtänkt också; det är naturligtvis inga struntnamn det där.

  Efter lite diskussion med en av mina skribentkollegor har vi kommit fram till att avslöja en sak redan nu:

  Marie Curie är inte med på listan. Det är naturligtvis inte på kvalitetsgrunder hon uteslutits, hade vi räknat henne som fransyska hade hon varit en kandidat till någon av de riktigt höga placeringarna. Hon flyttade från sitt hemland Polen som 24-åring och därför har vi inte räknat henne som fransyska i första hand. Det har historien igenom varit väldigt många som flyttat till Frankrike i vuxen ålder och det hade blivit så mycket svårare om vi hade godkänt alla som vid något tillfälle skaffat franskt pass. Av samma anledning har vi inte räknat t ex Marc Chagall som fransos.

  Med reservation för att jag kan missta mig på något enstaka namn vill jag påstå att alla på vår lista fötts i ett franskstyrt område, eller flyttat dit som väldigt liten.

  SvaraRadera
 3. Ja, det borde jag ju anat efter texten ovan. Den avgränsningen är helt nödvändig som du säger. Man vet ju aldrig säkert.

  Jag som tippade Curie som bästa kvinna också. Vem blir det nu måntro? I fru Curies frånvaro vore det kanske på sin plats med ett tips vad gäller de bästa fransyskorna. Såhär kanske,

  1. Jean d'Arc
  2. Simone de Beauvoir
  3. Edith Piaf
  4. George Sand
  5. Coco Chanel

  Eller vågar man Marie Antoinette på topp-5? Nej.

  SvaraRadera
 4. MEN man vet ju aldrig säkert, ska det stå. Minns juden Burke ;)

  SvaraRadera
 5. Försöker du insinuera att Solomon Burke var ett tveksamt val till judelistan? Nu förstår jag ingenting. :)

  SvaraRadera
 6. Jag räknar kallt med att Céline platsar på topp tio. Avvärjer eventuella skämt på förhand med att påpeka att jag menar författaren, inte den kanadensiska sångerskan.

  SvaraRadera
 7. Utan att vilja avslöja detaljer vågar jag nog gå i god föra att samtliga listmakare föredrar författaren Céline före sångerskan, oavsett hur väl bekanta vi är med deras respektive verk.

  SvaraRadera
 8. Kommer duos räknas in? Eller kommer de Homme-Christo komma med "på köpet" när Bangalter kommer med?

  SvaraRadera
 9. På judebloggen hade vi fallet Joel och Ethan Cohen, och klumpade där ihop båda i samma post. Vi har gjort likdant här, i de undantagsfall vi ansett det vara aktuellt.

  SvaraRadera