Henri Poincaré föddes 1854 och beskrevs redan mycket ung som ett ”matematiskt monster” av en lärare. Under sin karriär skulle han göra viktiga bidrag i ett ofantligt antal matematiska discipliner, och ha stor betydelse även för fysikens utveckling. Han var till exempel viktig för utvecklandet av Einsteins speciella relativitetsteori. 1905, samma år som Einstein publicerade sin teori, publicerade även Poincaré en skrift om relativitet, som faktiskt hade många likheter med det tyska geniets teori. Han var en av skaparna av topologin – den matematiska läran om former. Vidare, så var han den första att beskriva ett system som kännetecknades av deterministiskt kaos. Dessa system är deterministiska, samtidigt som det i längden inte är möjligt att förutsäga deras utveckling. Studiet av sådana system kallas kaosteori, och man kan alltså säga att Poincaré lade grunden till denna gren av tillämpad matematik, detta utan att ha tillgång till någon datoriserad hjälp. Listan kan göras mycket längre, och många av hans arbeten kännetecknas av att de är långt före sin tid. Poincaré var kanske den siste som hade något slags total överblick över matematiken, innan den förlorade sig i ett oändligt antal grenar som ingen kan hålla koll på fullt ut. Att han inte också gjorde avgörande upptäckter i den experimentella naturvetenskapen, har tillskrivits hans klumpighet och oförmåga att använda sina händer. Poincaré var dock inte världsfrånvänd. Han var mycket driven när det gällde att sprida och förklara matematik för bredare folklager. Att det fanns människor som inte förstod matematik var ett förvånande och ganska allvarligt bekymmer för honom. Som sann fransk intellektuell engagerade han sig också för stackars Alfred Dreyfus, den judiske officeren som måste sägas ha något slags världsrekord i att ha många framstående personer som engagerar sig för ens öde.
Överraskande nog tyckte Poincaré inte om logik. Han ansåg att den var en begränsning för hans fritt jobbande fantasi. Svåra matematiska problem löste han direkt i huvudet, för att först efteråt förhoppningsvis strukturera dem på papper. Poincaré gick så långt att han inte trodde sig behöva tänka särskilt länge på ett problem, eftersom hans undermedvetna skulle sysselsätta sig med det medan han gick över till nästa! Han tycktes ha förmågan att lagra komplicerade upptäckter i sitt minne, för att sedan ”plocka fram” dem när han hade tid och lust att skriva ner dem. Vi har uppenbarligen att göra med en nästan övernaturlig begåvning. Hans inställning hade också en filosofisk sida. Till skillnad från berömdheter som Gottlob Frege och Bertrand Russell, vägrade han att tro att matematiken kunde härledas från logiken – tvärtom menade han att den hade sitt ursprung i våra intuitioner. ”Det är med logiken vi bevisar, men med intuitionen vi upptäcker. Att veta hur man kritiserar är bra, men att kunna skapa är ännu bättre.” Vår uppskattning av den matematiska ordningens skönhet är här helt avgörande, annars skulle vår hjärna aldrig vilja sysselsätta sig med matematik och vetenskap.
Man skulle vilja ha Poincarés och Perelmans intelligens. Se hur verkligheten blir mer och mer komplex, mer och mer obegriplig och vacker, ju längre ens intellekt färdas in i naturens mysterier. Genierna påminner oss om detta. De står på något sätt över det vi brukar se som typiskt mänskligt – att göra komplicerade uträkningar med papper och penna, att vilja tjäna mycket pengar etc. De lever i samma värld som oss, men ändå i en annan. En värld där det finaste som finns kanske kan vara att gå ensam och plocka svamp i en rysk skog, långt från all rikedom, ära och berömmelse.
Mest känd som: Det Sista Universalgeniet!
"Överraskande nog tyckte Poincaré inte om logik. Han ansåg att den var en begränsning för hans fritt jobbande fantasi."
SvaraRaderaFast med tanke på att han var fransman tycker jag egentligen inte alls att det låter överraskande. :)
Sant att Poincaré ibland kallas det sista universella mattesnillet, men David Hilbert var inte helt klapprutten han heller, och han har också fått liknande epitet.
SvaraRaderaDet var hur som helst kul att bli påmind om Poincaré; kanske ska ta några sidor i The Value of Science som kvällens lektyr.
Har läst att han skrivit en hel del som även en vanlig dödlig kan ha behållning av. Eller åtminstone en filosof. Kan du rekommendera något, Daniel?
SvaraRaderaNja, jag har läst Science and hypothesis, Science and Method och The Value of Science i engelsk översättning.
SvaraRaderaEmellertid är ju det mesta han skriver numer vedertaget och inkorporerat i det allmänna vetandet. Således läses Poincaré främst av historiskt intresse eller av den specialintresserade.
Dom nämnda böcker ovan finns i en sammanslagen utgåva och ska jag rekommendera något rekommenderar jag att du skummar den och läser noggrannare där du finner något intressant.